על העמותה
הלוחמים שלנו יצאו להגן על מדינת ישראל וחזרו כאשר נפשם פצועה. פציעתם השקופה הינה רב מערכתית. הם תלויים באופן עמוק בבני משפחתם, ולכן, בעל כורחם, נכנסים בני המשפחה – בנות הזוג והילדים - למעגלי הסבל והטראומה. הפגיעה בתא המשפחתי קשה, יומיומית ומשפיעה על כל תחומי החיים.
בני המשפחה ("המעגל התומך"), ובעיקר בנות הזוג, נושאים בנטל כבד ומתמודדים בגפם. בשנים האחרונות, הם חשפו והציפו את ההתמודדויות הקשות. זעקתם חידדה את הצורך הברור בסביבה תומכת, מכילה ומעצימה – צורך שאושש על ידי אנשי מקצוע, מחקרים ואף מוצא ביטוי ברור ברפורמת נפש.
עמותת צהלי - הבית למשפחות נפגעי תגובת קרב (ע"ר), הוקמה כיוזמה פרטית של מספר בנות זוג ונציגי דור שני להורים נפגעי תגובות קרב. העמותה שמה את המשפחות במרכז ופועלת להעניק מגוון שירותים ומענים למעגל הנפגעים ובני המשפחה - בנות זוג בהווה ובעבר (גרושות/אלמנות), ילדים והורים. בניגוד לעמותות אחרות, ייחודיותה של צהלי, שהיא שמה במרכז את משפחת נפגע תגובת הקרב.
כ-7,700 לוחמים ולוחמות נפגעי תגובת קרב הוכרו ע"י משרד הבטחון, בנוסף, על פי הערכות שמרניות ישנם כ- 20,000 לוחמים ולוחמות הלומי קרב לא מוכרים ולא מטופלים על ידי אף גורם רשמי. הם מוזנחים ומודרים לשולי החברה ומשפחותיהם לא מקבלות מענה.
מאחורי כל נכה יש משפחה פגועה ושקופה. את הלומי הקרב קשה להציל מגורלם המר, אך את המשפחות אפשרי – ילדים שגדלים ויורשים את כישורי הטראומה ונשים ובנות זוג שנשחקות ועוברות טראומטיזציה משנית ומעמדן נפגע קשות בכל תחומי החיים.
על מנת לתת מענה הולם ומדויק ככל הניתן, עמותת צהלי מבצעת סקרים וממפה כל העת את הצרכים והקשיים של בני המשפחה, ובפרט מול אגף השיקום במשרד הבטחון.
הצורך הגדול ביותר שזיהינו מהשטח הינו מפגשים תקופתיים ופעילות העצמה שכוללת התאווררות מהמציאות היום יומית השוחקת. כמו כן, הקניית ידע מקצועי להבנת תסמונת הפוסט טראומה עמה מתמודד בן-הזוג, השפעתה על המשפחה וכלים להתמודדות הנשים. בנוסף, צפו צרכים רבים מהשטח שהצביעו על פערים בתמיכות הקיימות של אגף השיקום.
החזון שלנו
החזון שלאורו הוקמה העמותה הוא יצירת קהילה עוטפת ומחבקת למשפחות נפגעי תגובות הקרב. קהילה שאוחזת בידע, בכלים וביכולות לשפר את איכות החיים של המשפחות בכל תחומי החיים.
כדי להגשים את החזון בדרכים הבאות:
-
נפעל ליצירת מעמד משפטי לנשות נפגעי תגובות הקרב.
-
נפעל לקידום חקיקה בנושאים הבאים: כושר ההכנסה של בנות הזוג בהווה ובעבר (גרושות/אלמנות), ילדים והורים; מחלות נלוות וקשיים; חסכון פנסיוני ובטחון כלכלי בגיל השלישי.
-
נפעל לשנות את מדיניות הממשלה ולקדם את הזכויות והשיקום של הלוחמים ומשפחותיהם, מוכרים ושאינם מוכרים על ידי אגף השיקום.
-
נפעל להקמת קהילה תומכת ומעצימה לכל אחד ממעגלי הנפגעים הכוללים את הלוחמים/ות, בני/ות הזוג, הורים וילדים.
-
נפעל לסיוע המשפחות בהכרה ומיצוי הזכויות שלהם מול רשויות המדינה.
-
נפעל ליצירת שיתופי פעולה עם עמותות וארגונים, לרבות רשויות המדינה.
-
נפעל ליצירת פרויקטים להעצמה ותמיכה במשפחה בעת אירועים משפחתיים, חגים ובחיי היום יום.
במקביל, על מנת לבסס את העמותה נפעל במספר מישורים:
-
הקמה ותחזוקת מערך מקצועי לגיוס משאבים, גיוס מתנדבים, גיוס תורמים ותומכים, קידום שיתופי פעולה וביסוס קשרי קהילה.
-
יצירת בסיס נתונים ומאגר מידע שינתח את המצב הקיים בהתבסס על סקרים ומחקרים..
-
הצפת מסקנות וממצאים מבוססי מחקר לרשויות המדינה וארגונים רלוונטיים, לרבות משרד הבטחון ואגף השיקום, לצורך שינוי ושיפור השירות.
-
הרחבה ושיפור אתר האינטרנט והפיכתו לפלטפורמת הדרכה מקצועית לתהליכי הכרה ומיצוי זכויות.
המטרות שלנו
יצירת קהילה חיה ותומכת למעגל התומך: בנות הזוג, הילדים וההורים המתמודדים באופן יום יומי עם בן-זוג, ילד או הורה הסובל מפוסט טראומה על רקע שירותי הצבאי. בנוסף, לקחה על עצמה העמותה לקדם את המענים ולחדד את הצרכים של התא במשפחתי מול רשויות המדינה ומשרד הביטחון, הגורם האמון על שיקום הלוחמים ומשפחותיהם.
לנגד עינינו עומד:
-
שינוי היחס של אגף השיקום הן בתהליך ההכרה והן במיצוי הזכויות לנפגעי תגובות קרב ובני משפחותיהם.
-
פירוש ויישום התקנות לטובת ורווחת נפגעי תגובות קרב ושימור התא המשפחתי שלהם.
-
תיקון חוק הנכים וקידום חקיקת חוקים שיתנו מענה הולם לצרכים המיוחדים של נפגעי תגובות הקרב ומשפחותיהם.
-
ליווי ויצירת מעטפת תומכת סוציאלית וכלכלית לנפגעי תגובות הקרב ומשפחותיהם.
-
ליווי והכרה לילדי נפגעי תגובות הקרב, בדומה לילדי פדויי השבי.
-
שינוי התפיסה לגבי נכים שנפצעו במלחמה (נכי מלחמה כמו חלל מלחמה)- איזה שהיא הפרדה בין סיבת הפציעה. האם זה בעקבות השרות או לא
-
קידום מחקרים והובלת כנסים וימי עיון בנושא פוסט טראומה על רקע שירות צבאי וטראומטיזציה משנית של בני המשפחה.